Hämeenlinnan kaupunki: Koskettavaa opastamista Aulangolla

"Suosittelisin ehdottomasti Praecomia tämän tyyppisten projektien toteuttamiseen. Heiltä löytyy vahva ammattitaito opastamisen ratkaisuihin."

– Hämeenlinnan kaupungin viestintäpäällikkö Tiina Vahtokari


Hämeenlinnan kaupunki lähti kehittämään Aulangon alueen opastusta osana laajempaa kehittämishanketta.

Selkeästi tunnistetut haasteet opastamisessa

Hankkeen ohjausryhmä oli tunnistanut selkeät haasteet, joita haluttiin lähteä kehittämään opastusratkaisun avulla.

- Ykköshaasteena opastamisen osalta oli alueen laajuus ja monipuolisuus. Tavoitteena oli saada Aulangon alue paremmin kävijöille tutuksi. Lähtötilanteessa perinteisiä opasteita oli paljon ja voidaan puhua jopa opasteviidakosta. Halusimme selkeyttää tätä ja saada yhdistettyä opasteet yhteen selkeään kanavaan. Myös kunnossapidon kannalta vanhan opasteviidakon ylläpitäminen oli haastavaa niin tietojen muuttumisen osalta kuin myös opasteiden luonnollisen kulumisen osalta, kertoo Hämeenlinnan kaupungin viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen.

Hämeenlinnan kaupungin viestintäyksikkö vastaa sisällönhallinnasta. Hämeenlinnan kaupungin viestintäpäällikkö Tiina Vahtokarin mukaan uudistuksella on saatu aikaan hyviä asioita.

- Opastaminen saatiin vietyä siihen suuntaan, että se kannustaa ihmisiä reiteille ja liikkumaan, mikä on se tärkein asia. Viestinnän näkökulmasta opasteratkaisun sisällönpäivitys etänä ja helppokäyttöinen sisällönhallinta mahdollistavat sen, että tiedot ovat jatkuvasti ajan tasalla.

Ammattimaisen kumppanin merkitys opastamisen kehittämisessä

Praecom toimii Hämeenlinnan kaupungin infonäyttöhankinnoissa sopimuskumppanina, joten hankinta oli mahdollista tehdä nopealla aikataululla. Hämeenlinnan kaupungilla oli selkeät tarpeet sille, mitä opasteratkaisussa halutaan sisällöllisesti tuoda esille. Sisällöllisten määritysten jälkeen Praecom huolehti projektin aikataulutuksesta, teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta sekä projektin jälkeen ratkaisun ylläpidosta. Vahtokarin mukaan roolitus onnistui projektissa erinomaisesti. 

- Suosittelisin ehdottomasti Praecomia tämän tyyppisten projektien toteuttamiseen. Heiltä löytyy vahva ammattitaito opastamisen ratkaisuihin. Sisäisesti olemmekin jo saaneet kaupunkimarkkinoinnilta palautetta, että saataisiinpa vastaavanlainen opastamisen ratkaisu myös muille kaupungin alueille, kuten esimerkiksi Ahveniston ulkoilualueelle. Mielestäni tämän tyyppisissä projekteissa on tärkeää, että hankintaa tekevä taho keskittyy sisällön määrittelyyn ja toimittaja pitää huolta teknisestä toteutuksesta.

Lappalaisen mukaan oli tärkeää, että kumppanilla on osaamista ja kokemusta vastaavanlaisista projekteista, jotta hankintaa tekevän tahon fokus pysyy oikeissa asioissa.

- Projektina tämä on sujunut hyvin, vaikka ei ollutkaan varmasti se helpoin projekti toimittajan näkökulmasta. Me lähdettiin miettimään kaupungin toimesta aluksi vähän turhankin laajasti asioita, kuten esimerkiksi karttojen lopullista toteutusta ja käyttöliittymää. Praecomin avulla lopputuloksesta tuli hyvä ja selkeä. Opaste on ikään kuin sisäänheittäjä alueelle, josta on hyvä lähteä liikkeelle ja löytää tiensä esimerkiksi luonnonsuojelualueelle ja Sibeliuksen metsään. Loppukäyttäjät antavat meille näistä tietenkin omia kokemuksiaan ja pystymme kehittämään sisältöä ja käyttökokemusta käyttäjien palautteen perusteella.

 

Tärkeimmät hyödyt

  • Aulangon laaja alue saadaan paremmin kävijöille tutuksi. Kieliversiot huomioivat myös ulkomaalaiset turistit

  • Opasteviidakkoa saatiin karsittua ja keskitettyä opastaminen yhteen kanavaan

  • Digitaalista ratkaisua on helppoa ylläpitää ja kehittää. Kunnossapidon aikaa säästyy

 
 

Aulangontien itäpuolella oleva 152,5 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue on säilyttänyt asemansa Etelä-Suomen suosituimpien retkeilykohteiden joukossa. Luonnonsuojelualueen lisäksi Aulanko tarjoaa paljon nähtävää, kuten Sibeliuksen metsän ja Aulangonjärven ympäröivät alueet. Vuosittain Aulangon alueella käy noin 400 000 vierailijaa. Aulangon laaja kokonaisuus on olennainen osa Hämeenlinnan vuonna 2001 perustettua kansallista kaupunkipuistoa. Ympäristöministeriö on myöntänyt Aulangon kokonaishankkeelle rahoitusta kansallisten kaupunkipuistojen harkinnanvaraisista kunnostus- ja kehittämisavustuksista vuosille 2021-2022.

 
Edellinen
Edellinen

Ruukinkankaan koulu: Monimuotoisen digitaalisen opetuksen edelläkävijä

Seuraava
Seuraava

Kainuun uusi sairaala: Laaja AV- ja näyttöviestintäkokonaisuus sairaalaympäristöön